reede, 15. august 2008

Uued teed/ürdid First Flush'ilt

MATCHA
(ROHELISE TEE PULBER)



ISELOOM JA TOIME


Suurepärase kvaliteediga pulbriks jahvatatud tee, mis vajab spetsiaalset ettevalmistust ja pakub kõigi teiste roheliste teedega võrreldes unikaalset maitsekogemust.


Matcha puhul tarbitakse kogu teeleht, nii et keha saab väga suure doosi A, E ja C vitamiini, samuti suurtes kogustes aminohappeid, mineraale ja polüfenoole. Vaimu teravdav ja äratav mõju on peaaegu silmapilkne.

SELLE TEE LUGU


Matcha on ülim roheline tee. See on sõna otseses mõttes ka kõigist teedest kõige „Zenim“. Pulberteest sai norm Songi dünastia ajal (960-1279) ja võeti kasutusele Chani budistide poolt (Jaapanis tuntud Zen budistidena), kellele meeldis religioosse tseremoonia osana ühisest tassist juua. Kuna zenbudism toodi sel ajal Jaapanisse (munk Eisei poolt 1191 aastal), jäi see tee vorm nende rituaalide keskseks ja
kujunes hiljem ainsaks teesordiks, mida Jaapani teetseremooniatel (chanoyu) kasutati. Nii on see tänapäevani. Rituaal tugineb Zen budismi neljal põhimõttel – harmoonial, austusel, puhtusel ja sisemisel rahul.Seda valmistatakse värskeimatest ja parimatest teelehtedest, mis kuuluvad tencha klassi. Need teepõõsad on varjatud bambusevartest katusega kuni 3 nädalat enne (aasta esimest) saagikoristust, et ärgitada taime tootma kõrgel tasemel klorofülli. Samamoodi on toodetud ka gyokuro, Jaapani kõrgeima klassi tee.Töötluse erinevused viivad kas gyokuro või tenchani. Matchat tehes ei rullita lehti, vaid aurutatakse koheselt peale saagikoristust ja kuivatakse seejärel korralikult läbi. Kuivatatud teed kutsutakse tenchaks. Pärast soontest ja tüvedest vabastamist jahvatatakse tencha spetsiaalse masinaga mitmeid kordi üle, kuni saadakse parim pulber – matcha.

NÄPUNÄITED


Tume shokolaaditrüffel on täiuslik kaaslane kausikesele matchale. Matcha on mitmekülgsem kui ükski teine tee, ning selle kasutamisvõimalused toiduvalmistamisel on praktiliselt piiritud. Matchat võib lisada näiteks jogurtismuutidele või puuviljasegudele. Seda võib kuumalt või külmalt segada piimaga saamaks matcha lattet. Seda võib lisada igale taignale või jahul põhinevale segule, või lisada küpsetamise ajal riisile, või kodus valmistatud pastale. Proovige seda shokolaadivahuga, salati peale piserdatuna, lisandina supile, segatuna võisse…nimekiri on lõputu. Mõned matcha fanaatikud valmistavad sellest isegi näomaske ja shampoone. Samuti kasutatakse seda toitude värvimiseks ja maitsestamiseks, näiteks mochi ja soba nuudlid, roheline jäätee ja valik wagashit (Jaapani maiustused). Muidugi on võimalik kasutada teelusikat, ükskõik millist kaussi ja väikest käsimikserit (sellist millega mune vahule lüüakse), aga tulemus pole päris sama. Olgugi, et on olemas tosinaid spetsiaalseid instrumente, mida võib matcha tseremoniaalse rituaalina valmistamise käigus kasutada, ainuke tõeliselt tähtis instrument teie kodus on armas chasen, või bambusevispel, 80 – 120st bambusekiust koosnev spetsiaalne riist, mis on spetsiaalselt disainitud peene pulbri korralikuks segamiseks vahutavaks joogiks.



NB! Matcha on Loitsukelleris saadaval nii puhtal pulbri kujul kui ka jäätee seguna.




SIDRUNIROHI (SIDRUNHEIN)
(ingl. k. lemongrass)



ISELOOM JA TOIME

Sidrunirohul on kerge sidruni maitse, millele lisandub õrn ingveri mekk (seetõttu sobibki sidrunirohi ingveriga hästi – vt nõuandeid allpool). Sidrunirohi ei ole nii tugeva lõhnaga kui münt, kuid sellel on meeldiv rohu sarnane aroom – sidruni lõhna eriti eeldada ei maksa.
Sidrunirohi toimib peamiselt rahustavalt ja üldiselt juuakse seda õhtuti, kuid jääteena mõjub taim värskendava ja ergutavana. Igatahes kasutatakse seda tihti halva tuju peletamiseks või kerge depressiooni leevenduseks. Mehhiko rahvameditsiinis on sidrunirohul seedimist hõlbustava, närvipinget leevendava ja kõrgvererõhku ravida aitava taime kuulsus. Sidrunirohu ja pipra segu kasutatakse menstruaalkrampide või iivelduse kergendamiseks. See paneb higistama, et keha jahutada ja palavikku alandada. Lisaks on taimeteadlane Dorothy Hall oma raamatus „Ravimtaimed“ („Herbs“) kirjutanud, et sidrunirohi sisaldab A-vitamiini, olles hea „neile, kes soovivad sära silmadesse ja klaari nahka".

SELLE TEE LUGU

Sidrunirohi on pikk tihe taim, mille ülemises osas on lehed ja juure juures tugev osa. Alumist osa kasutatakse viilutatud või tambituna söögitegemisel. Taim kasvab tihedate puhmastena troopilises või subtroopilises kliimas, näiteks Kagu-Aasias, Lõuna-Indias, Sri Lankal, Kesk-Aafrikas, Lõuna-Ameerikas ja Mehhikos.

NÄPUNÄITED


Sobib suurepärase koostisainena kodus segatud ürdisegudesse. Proovi seda näiteks koos mate, rooibose, piparmündi, kanepi või isegi Gunpowderi või English Breakfasti teeseguga! Lisades teesse ka paar viilu värsket ingverit, saad veelgi maitsvama tõmmise. Tee sobib ideaalselt Tai-teemalise õhtusöögi lõpetuseks. Sidrunirohtu kasutatakse Indoneesia, Malaisia, Sri Lanka ja India köögis peamiselt hõrkudes roogades ning karriga liha, linnuliha, mereandide või juurviljatoitudes. Sidrunirohi sobib hästi kookospiimaga, eriti kana ja mereandide juures.


APTEEGITILLI SEEMNED
(ingl. k. fennel)


ISELOOM JA TOIME

Nagu paljudel ürtidel, nii on ka apteegitillil pikk ja värvikas ajalugu. 1. sajandil kirjutas Plinius, et pärast seda, kui maod nahka vahetavad, söövad nad nägemise teravdamiseks apteegitilli (lisaks nimetas ta veel 21 taime raviomadust). Sellest ajast saati on seda kasutatud väsinud või ärritunud silmade pesuveena. 14. sajandi inglise poeedi Chauceri sõnul oli apteegitill üks anglosakside üheksast pühast taimest. Hiinlased ja hindud kasutasid seda maohammustuse raviks. Lisaks on apteegitillil palavikku alandav ja antibakteriaalne toime. See leevendab nälga ja renessansi aja Euroopas peeti seda rasvtõve raviks.Ometi on apteegitill enim kastutust leidnud (ja ka tänu pälvinud) kõhugaasidest vabastajana, andes (tänu selle eeterlikele õlidele, nt anetoolile) leevendust ning hoides ära gaaside ja pundumise teket. India restoranides antakse klientidele pärast tugevat söögikorda komme, mille peamine koostisaine on apteegitill, kuna see aitab kergendada seedimist. Ühtlasi on taim nii leebe, et sobib isegi imikutele ja lastele. Apteegitilli maitse on sarnane õrna aniisiga.


SELLE TEE LUGU

Apteegitilli kasutamise kõige varasemad allikad pärinevad iidsest Hiinast ja taime on mainitud pea igas Euroopa ravimtaimemeditsiini kajastavas töös iidsetest aegadest tänapäevani välja. Õrn lagritsamaitseline ürt on pärit Vahemere piirkonnast, seetõttu tundsid taime vanad kreeklased ja Rooma impeeriumi abil levis see kõikjale Euroopasse. Kunagi oli apteegitill USAs seedeprobleemide ravimina kirjas ametlikus ravimite nimekirjas. Tänapäeval kasutatakse taime ikka veel iga päev pärast õhtusööki seedimise soodustamiseks nii Hispaanias, Indias kui ka Itaalias.Apteegitill kuulub sarikaliste sugukonda ja on välimuselt väga sarnane tilliga. Kõik taime osad on söödavad, eriti selle maitsev juur, mida kasutatakse rohkelt Itaalia köögis (tõelises Itaalia köögis, mitte odavates pastaroogades, millega sealseid roogi seostame).

NÄPUNÄITED

Seemneid võib kasutada kas tervena või pipraveskis/uhmris purustatuna. Need sobivad suurepäraselt segamiseks ürditeedega lisamaks veel üks maitsekiht. Võid neid enne kuuma vette tõmbama panemist veidi purustada, et nende maitset enam kätte saada, kuid see ei ole väga oluline. Et rinnaga toitmise ajal nibude valulikkust või põletikku leevendada, soovitab vanarahva meditsiin riidetüki sooja apteegitilliteesse kasta ja see naha põletikulisele osale asetada. Järgmine retsept sobib suurepäraselt kõhukrampide ja kõhuvalu leevendamiseks: sega tass sooja piima ühe supilusikatäie purustatud seemnetega, lase sel 2-3 minutit tõmmata ja kurna. Kasuta seemneid ka vabalt toidu valmistamisel! Need sobivad eriti hästi kalaroogadesse ning leiva ja kookide maitsestamiseks.
LAPSANG SOUCHONG
(SUITSUTATUD MUST TEE)


ISELOOM JA TOIME
See on väga eriomane tee koos eksootilise suitsuse maitsega. Olles väga "enesekindel" tee, meeldib see neile, kes otsivad tassikeselt teed järsemat mõju. See tee kuulub kategooriasse "armasta mind või vihka", seega on sellel nii omad hullunud fännid kui ka need, kes seda näpuotsagagi ei puutu.
SELLE TEE LUGU


Nimi Lapsang Souchong pärineb 19. sajandist, enne seda kutsuti seda teed Zheng Shan Xiao Zhong, nimetatud lähedal oleva mäe järgi. Nendel päevadel jagasid mitmed mustad ja oolongi teed metsast ja suitsust maitset pelgalt seepärast, et lehtede kuumutamisel kasutati lõkkel soojendatud panni. Hiljem tehti suitsumaitse spetsiaalselt ning seda ka intensiivistati. Pärast noppimist laotatakse teelehed kuivama küpressist või männipuudest tehtud lõkkele. Pärast tee rullimise protsessi, asetatakse need puidust tünnidesse, mis hakkavad eritama oma meeldivat aroomi teele. Viimase sammuna asetatakse need bambusest korvidesse ja pannakse rippuma männiokstest lõkke kohale, kus nad kuivavad ja omandavad suitsumaitse. Valmis teelehed on paksud ja mustad ning annavad teele ereda punakas-oranži värvuse. Sellel teel ei ole alati olnud suitsust maitset. Ükskord väga kauges minevikus hakkas teelehetede kuivamise ajal vihma sadama. Kartes, et saak hävineb, viidi teelehed suitsumajja, et seal kuivamisprotsess lõpuni viia. Seal omandasid lehed männipuidust suitsumaitse ja sellele teele nii eriomase aroomi. Kord oli see tunutud kui meeste tee, kuid üha enam joovad seda ka naised.

NÄPUNÄITED

Viimastel aastatel on Lapsang Souchong hakanud saavutama populaarsust ning saanud paljude Shoti viski ja kvaliteetsigarite austajate lemmikteeks. Tegelikult toob see tee koos viskiga serveerituna esile viimase turbased alatoonid. Lapsang Souchong sobib eriti hästi soolaste ja vürtsikate roogade, samuti juustu kõrvale. Paljud teearmastajad räägivad, et neile meeldib seda teed õues nautida, eriti pärast intensiivset tegevust. See tee on ka piisavalt võimas, et kasutada marinaadidele suitsuse maitse lisamiseks ja sobib oma mitmekülgsusega paljudesse retseptidesse - näiteks tee sees riisi keetmine, köögiviljade hautamine tees. Isegi küpsetatud kana peale hakitud teelehtede puistamine võib meeldiva kulinaarse elamuse anda.


DETOX TEE


(First Flush'i poolt spetsiaalselt Loitsukellerile valmistatud tervistav teesegu)




See antioksüdantidest pakatav segu koondab endas komponendid, mis puhastavad keha jääkainetest ja rahustavad meeli. Tees leidub proteiine ja kiudaineid sisaldavat, nahka pehmendavat bambust, rahustavat kummelit, palju C-vitamiinirikkaid õunatükke, näpuotsaga ka apelsinikoort ja mureleid. Tees sisalduv kuldkann pidurdab rakkude vananemist ning turgutab keha loomulikku kaitsemehhanismi, apteegitill aga annab rahu ärevuses kõhule. Sidrunirohi ja raudrohuürt hõlbustavad seedimist ning viivad halva tuju. Kofeiinivaba!




Matcha hõbetopsis 25gr - 85 krooni
Matcha Jäätee segu 100gr - 120 krooni
Sidrunirohi 50gr - 36 krooni
Apteegitilli seemned 100gr - 46 krooni
Lapsang Souchong 100gr - 78 krooni
Detox Tee 100gr - 88 krooni


2 kommentaari:

susane ütles ...

Thank you to the good times in your blog. I am often in position to watch (again and again) these wonderful items you shared. Very interesting. All the best !

voyance gratuite par telephone

voyance gratuitement ütles ...

Täname kõiki seotud töö ja kõik rõõm leian